Voor de meeste mensen die een dagje Den Bosch doen, begint of eindigt de dag bij bakkerij Jan de Groot. De rij is bijna niet te missen en dit is natuurlijk al ruim 85 jaar dé plek voor een echte Bossche Bol. Maar wist je dat dit gebakje al een zeer lange geschiedenis heeft?
100 jaar… of toch niet?
Uit de archieven op Wikipedia en dit artikel blijkt dat er al eind 19e eeuw varianten van een chocolade bol werden gemaakt door bakker Lambermont de eerste versie van wat later de Bossche bol zou worden heeft bedacht. Er zijn ook advertenties uit 1903 waarin de chocolade bol wordt aangeprezen. Deze eerste versie was echter gevuld met banketbakkersroom (een soort gele room).
In de jaren ’20 van de vorige eeuw kwam banketbakker Henri van der Zijde vanuit Den Haag naar Den Bosch om zich daar te vestigen. Hij maakte (naar verluid) een eigen variant van deze chocolade bol en vulde deze met slagroom. Wie nou als eerst de bol met slagroom vulde is een beetje onduidelijk en niet met harde feiten te bewijzen maar feit is dat het eerste “harde” bewijs uit 23 februari 1924 dateert. Op deze datum adverteerde Lambermont voor het eerst met de met slagroom gevulde bollen.
De naam “Bossche bol” is door oud-burgemeester Frans van Lanschot in de jaren ’30 bedacht om de stad te promoten.
Maar ja, 100 jaar oud of helemaal niet, het is natuurlijk altijd een mooi excuus om tijdens een dagje Den Bosch 100 jaar bossche bol te vieren met een èchte bol van Jan de Groot 🙂